fbpx

Bokeh. 6 tips på hur du lyckas med suddig bakgrund

Om jag visar dig två olika porträttbilder, personen är skarp på båda bilderna men den ena bilden har en suddig bakgrund. Vilken väljer du? Jag är rätt säker på att du väljer bilden med bokeh (suddig bakgrund). En bild med bokeh gör att motivet (personen i detta fall) “poppar ut” från bakgrunden. Bokeh gör så att ett rörigt och distraherande område tonas ner och riktar uppmärksamhet mot huvudobjektet i bilden och förvandlar onödiga detaljer till fina mjuka nyanser.

Vad betyder Bokeh?

Bokeh (ボ ケ) är ett japanskt ord som betyder ”oskärpa” och används för att beskriva området i ett foto som inte är i fokus. Knepet är att fotografera med litet skärpedjup (skärpedjupet är området där din bild är skarp) och snabb slutartid. Bokeh är mest uppenbart i bilder med många små ljusa högdagrar (ljuspunkter), till exempel gatlyktor på kvällen. Men det handlar inte bara om tydliga cirkelformade högdagrar, utan det avser även kvaliteten på alla oskarpa delar i en bild.

Cykel bokeh

”Bokeh är mest uppenbart i bilder med många små ljusa högdagrar, till exempel gatlyktor på kvällen.”

Rätt utrustning

För att åstadkomma dessa bilder behöver du bra kamerautrustning. Jag har tagit fram en lista på de produkter du behöver. Objekten finns i två versioner beroende på hur mycket pengar du är villig att lägga ner. Dessa två objektiv är byggda för att leverera prestanda och skiljer garanterat ut sig från mängden. Därför tycker jag att det är värt att lägga lite extra pengar för att få ett bra resultat.

6 steg till ett lyckat resultat

  1. Börja med att vrida funktionsratten på kameran till manuellt läge (M).

  1. Ställ in så att ditt objektiv står på manuell fokus (MF). Glöm inte bort att du själv måste ställa fokus med hjälp av fokusringen efter det.
  1. För bästa resultat ska du använda ett objektiv med en bländare på minst f/2.8. Har du ett objektiv där du kan ställa in bländare f/2 eller f/1.4 är det ännu bättre.
  1. Använd gärna ett stativ för att motivet ska bli skarpt. Stativ är ett måste om du tar bilder i mörker.
  2. Se till att ha avstånd mellan motivet och belysningen i bakgrunden. Prova gärna olika avstånd för att komma fram till bästa resultat.
  3. Fotografera nära motivet för att skapa ett tydligt djup i bilden. Detta kommer öka oskärpan i bakgrunden.
Närbild blomma

”Fotografera nära motivet för att skapa ett tydligt djup i bilden. Detta kommer öka oskärpan i bakgrunden.”

Dags att börja ta bilder

Nu är det bara att köra igång med ditt fotande. Testa dig fram med olika avstånd och ljuskällor. Du kommer troligen inte att lyckas på en gång. Men när du väl lyckas är det en bra idé att notera ner avstånd och dina inställningar på kamera och objektiv.

Ledljus på staket

Ett tips är att använda dimbara LED-slingor i bakgrunden. Då kan du lättare styra hur belysningen ska se ut. Du kan få allt från skarpt till mjuka och glödande ljuspunkter i bakgrunden. Passa även på att gå ut nu i Juletid. Nu lyser det överallt!

Experimentera med ljuset

Lådgubbe bokeh

När du har börjat lära dig tekniken kan du även börja experimentera med olika objekt och olika varianter av ljus. Tittar du noga ser du att det finns ljus framför gubben ovan och även framför kakburken nedan. Att variera ljuskällan på detta sätt kan resultera i riktigt effektfulla julkort.

Pepparkakshus bokeh
Hjarta bokeh
Bokeh kakburk

Redigera dina bilder

När du känner dig nöjd är det dags att redigera dina bilder. Redigera bilder gör man för att få fram den där sista touchen som gör att dina bilder får rätt exponering, färgtemperatur, skärpa och disposition. Allt för att göra dina bilder ännu bättre. Här finns det olika program du kan använda dig av men jag rekommenderar dig att välja det mest kända som heter Adobe Lightroom. Till att börja med kan du ladda hem en gratisversion som du kan använda i sju dagar. Därefter kostar det 120 kr per månad. 

Gå en onlinekurs hos mig

Lära dig Lightroom från grunden eller bättra på dina kunskaper i Photoshop?

Jag önskar dig lycka till och har du några frågor når du mig på fredik@feppla.se.

Vill du ha mer fototips från denna blogg? Lämna din mail här nedan.

/Fredrik Hallberg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *